banner03 v4mod

Blog

Nyári nyomott ár dömping – Ne dőlj be a filléres hirdetéseknek!

Nyáron a legtöbb autósiskola folyamatos akciókkal bombázza azokat, akik jogosítványt kívánnak szerezni. De vajon hol van a határ, ami még nem megy a minőségi oktatás rovására?

Tanulj vezetni rejtett költségek nélkül!

Természetesen bárki képes lenyomni az árakat. Azaz a hirdetésben szereplő árakat. Lehet ingyenes, vagy szinte ingyenes elméleti oktatást hirdetni, amire sokan figyelnek, hiszen szeretünk ingyen hozzájutni bármihez. És ilyenkor jön a fekete leves: a rejtett költségek, a tömérdek pótóra, a sikertelen vizsgasorozat.

Gondoljuk végig ennek az okát: az autósiskolák profitorientált gazdasági társaságok, nem pedig nonprofit, jótékonysági szervezetek. A felmerült költségeket pedig fedezni kell. Elméleti oktatás esetén ilyen az oktató munkabére, a teremhasználat, vagy a rezsiköltség. Ebből sejthető, hogy az itt elveszített összegeket máshol pótolni kell. Sajnos ekkor keletkeznek a tanulók számára az elején láthatatlan költségek.

Válaszd a lehetőséget, válaszd a minőséget!

Korrekt, minőségi oktatás esetén a tanuló és az oktató közös célja a sikeres vizsga. Ha az oktató és maga az iskola is érdekelt a közös cél elérésében, akkor nem kell attól félni, hogy a törvényben meghatározott minimális óraszám alatt ledarálják az elméleti tananyagot, majd magunkra hagynak minket.

A már kifizetett egy összegben számszerűsített elméleti tandíj fedezi az esetleges plusz gyakorlásokat, felkészítéseket. Nem keletkezik újabb rejtett költség, nem kell pótórákat vásárolni.

Ha a lelkiismeretes oktató szakvéleménye alapján a tanuló még nem áll készen a vizsgára, akkor az iskola további felkészítést biztosít számára.

Korrekt gyakorlati oktatás

A gyakorlati órák ára óradíjban van meghatározva. Természetesen itt is létezik kötelező minimális óraszám. Érdemes azonban figyelmes lenni arra, hogy egy iskola mely erősségeit emeli ki hirdetéseiben. Legyen gyanús, ha az árak minimalizálásán van a hangsúly. Sajnos az esetek többségében ilyenkor jön a tömérdek pótóra vásároltatás, amivel kompenzálható a hirdetésben meghatározott ár alapján kiesett bevétel.

A korrekt gyakorlati oktatás hasonlóan az elméleti oktatáshoz arra törekszik, hogy a tanuló kompetenciáihoz mérten, optimális óraszám mellet sikeres gyakorlati vizsgát tegyen.