banner03 v4mod

Blog

6 dolog, amit tudnod kell, ha a nyári szünetben szeretnél jogsit szerezni

17 évesen szinte minden fiatal fejében ott motoszkál a gondolat, hogy megélte a kort, és jogosítványt kíván szerezni. Ez egy teljesen természetes késztetés, beülni egy autóba és csak menni, micsoda életérzés! Természetesen ehhez jogsi kell!

Nézzünk néhány szempontot, miért lehet jó választás a nyár a jogosítvány megszerzésére, és mire kell figyelni, ha időben meg is akarjuk szerezni azt.

Jogsit nyáron

1. A figyelem összpontosítása!

A jogosítvány megszerzésének kategóriánként eltérő életkori feltételei vannak. Többen diákként szereznek „B” kategóriás vezetői engedélyt, akár egy ballagási ajándékba kapott lehetőségként, akár saját indíttatásból.
Nyáron lazább a diákok élete. Nincs napi lecke, állandó felkészülés, vagy rengeteg tantárgy, amiből mind-mind naprakészen tudásanyagot kell tárolni, hiszen bármikor jöhet egy számonkérés.
Ha terved a nyáron megszerzett jogosítvány, akkor a nyár eleje kiválóan alkalmas a KRESZ tanfolyam elvégzésére. Még benne vagy a tanulásban, mégsem kell már sokfelé osztanod a figyelmed, teljes gőzzel koncentrálhatsz a jogsidra.

2. Kötetlen órabeosztás!

A KRESZ tanfolyamokra akár délelőtti kurzus is választható. Az olyan autósiskoláknál, ahol van erre kapacitás, biztosítják is a lehetőséget. Nem kell rohannod egy délutáni kurzusra, ahova a napközben Rád zúdított tananyagoktól már hulla fáradtan érkezel. Bármilyen ütemezésben tanulhatsz, a saját idődet Te osztod be.

3. Rugalmas ügyintézés!

Nem elhanyagolható szempont az ügyintézés, szinte az egyik legfontosabb pillér. Ha valamit le kell adnod, kérdésed van, vagy csak bemennél egy kicsit gyakorolni az iskolához, nyáron könnyen megteheted szinte bármikor. Iskolaidőben csak délután van erre lehetőséged, ám a legtöbb autósiskolánál is nyitva tartási idővel dolgoznak, délután már szűk az a keresztmetszet, amikor az ügyintézőt is eléred.

4. Nagyobb forgalom!

Nyáron a megnövekedett forgalom nehezíti a vezetés tanulási folyamatát, ugyanakkor a nehezített körülmények később pozitív hatást váltanak ki. Ha már a vezetés tanulási folyamata alatt megtanulsz minél több felmerülő problémát kezelni, később nem fogsz megijedni a hasonló szituációktól.

5. Hosszú a nyár?

Annyira nem is hosszú, főleg ha egy jogosítvány megszerzése a terv a nyár folyamán. Azok, akik az iskolaév befejeztével azonnal elkezdik a tanfolyamot, valószínűleg azzal a céllal teszik, hogy a nyár végére jogosítvány tulajdonosok legyenek. Mivel erre az időpontra időzíti a többség a kezdést, júliusra már ugrásszerűen megnő a vizsgázók száma. Minél később kezded a nyári tanfolyamot, annál többet kell várni a vizsgaidőpontra.

6. Jogsi egy hónap alatt?

Sajnos a hír az, hogy ez fizikai képtelenség! Van, aki augusztusban ébred, hogy ő márpedig jogsit szeretne a nyáron. Ha a hónap elején kezded a tanfolyamot, akkor maga a KRESZ tanfolyam abszolválható a nyár folyamán, de vizsgázni nagy valószínűséggel már csak szeptemberben tudsz, a forgalmi órák pedig csak sikeres elméleti vizsga után kezdhetők meg. Ha elkezded a KRESZ tanfolyamot, lejelentik a neved, viszont a vizsga időpontra legalább 3-4 hetet kell várni. Szabályozva van, hogy egy elméleti kurzus minimálisan hány órából állhat és az milyen ütemezéssel végezhető el, így a legjobb esetben is minimum 7 nap, amíg a KRESZ tanfolyam tart (legalább 7x4 óra). Arra azonban kicsi az esély, hogy hétfőtől vasárnapig elvégzel egy tanfolyamot, még akkor sem, ha intenzív oktatáson veszel részt. Ha sikerült olyan iskolát választanod, ahol valóban megtanították Neked az alapokat, volt időd gyakorolni és valóban megtanultad a tananyagot, akkor jó eséllyel elsőre sikerül az elméleti vizsgád. Ha valamilyen okból mégsem sikerül, akkor újabb 3-4 hetet kell várni a következő vizsgaidőpontra. A gyakorlati oktatóddal ezután egyezkedhetsz a forgalmi vezetésed ütemezéséről, de szabályok természetesen gyakorlati órák tekintetében is akadnak. Ilyen a minimálisan levezetendő óraszám, a minimálisan levezetendő km, vagy a napi maximális óraszám.

Ha elhatároztad, hogy a nyár a Te évszakod a jogosítványod megszerzéséhez, keresd meg azt az iskolát, ami mindenben megfelel az igényeidnek és ahol mind az oktatók, mind az ügyintéző segítségedre lesznek felmerülő kérdéseidben, így a jogosítványod mielőbbi megszerzésében is.