banner03 v4mod

Blog

Veszélyek két keréken – gondolatok a nyári motorozásról

Nyáron megnövekedik a kétkerekű járműveket használók száma. Még azok is előveszik a motorokat, akikre egyébként évközben inkább az autózás jellemző. És éppen ez az a tényező, ami rengeteg veszélyforrást hordoz magában.

Összeszedtünk néhány tényezőt, amiről nem szabad megfeledkezni, ha a motorozást választod. Ezekről olvashattok most a teljesség igénye nélkül.

belsokep 0614

1. Nem megfelelő sebesség

Motorral könnyen elkap a gépszíj, a végtelen szabadság életérzése. Ilyenkor hajlamos lehetsz túlhúzni a gázt. A túl lassú haladásnak is megvan a hátránya, bár utóbbi kevésbé jellemző a motorosokra.

Figyelni kell a gumik állapotára is. Indulásnál a gumik tapadása rosszabb, mintha már több órája motorozol.

2. Szabálytalan előzés

Jobbról előzni nem csak szabálytalan, de veszélyes is (kivételt képez a jobbról való kikerülés). Azonban sok esetben fordul elő, hogy egy motoros mégis megteszi a jobbról előzést, mert azt gondolja, ha csak egy nyomsávon halad, akkor bárhol elfér. A szabályok viszont azért vannak, mert a balesetmentes közlekedés közös érdekünk. Egy pillanatnyi figyelmetlenség is végzetes lehet, ha azt gondolja a motoros, hogy még éppen elfér a két autó között, s végül kiderül, hogy mégsem.

3. Téli gyakorláskiesés

A szezonális motorozás egyik legnagyobb hátulütője, hogy kiesel a gyakorlásból. Persze nem nehéz újra rutint szerezni, de ez nem jön össze azonnal, ahogy előveszed a motorod a téli álmából. Hiba és veszélyforrás, ha a szezon első motorozását olyan vagány, magabiztos hozzáállással teszed, mintha az elmúlt évszakok mindennapjait is motoron töltötted volna. A túlbecsült képességek sajnos gyakran okoznak óriási megdöbbenést és balesetet.

4. Megfelelő ruházat kiválasztása

Gyakran találkozhatunk az utakon olyan motorosokkal, akik felszerelése meglehetősen hiányos, mármint ami egy motoros felszerelést illeti. Azt gondolhatnánk, hogy a motoros szabadságérzet és a zárt öltözködés valamelyest ellentmond egymásnak, mégis érdemes figyelni minden apró részletre az előírások mellett. A motoros felszerelés alapvetően: protektoros ruha, protektoros kesztyű, magas-szárú cipő vagy csizma, bukósisak.

A motoros kabát megfelelő kiválasztása nagyon fontos. Kényelmesebb ugyan, ha picit nagyobb a méret, de kevésbé biztosítja a védelmedet. A testre szerelhető protektorok azonban még a ruhánál is nagyobb védelmet nyújtanak.

Fontos a megfelelő lábbeli kiválasztása is. Egy magas-szárú, keménytalpú lábbeli sokat óvhat egy esetleges balesetben.

A bukósisak kiválasztásánál is elsősorban a zárt sisakot kellene előnyben részesíteni.

A strandpapucs, rövidnadrág, kising ruhakombinációt inkább nyári sétákra használjuk, motorozásnál ezek túlzottan is balesetveszélyesek. Beakadhat, vagy egy rovar keveredhet az öltözékbe, így a figyelem máris az újonnan felmerült problémáé és nem a motorozásé.

5. Bukósisak tisztítása

Nagyon fontos, hogy a bukósisak plexije teljesen karcmentes állapotban legyen, hogy ne törjön meg rajta a fény (természetesen szemüveget is használhatsz). Ugyanez a helyzet a szennyeződésekkel is, a lehető leggyorsabban el kell távolítani.

6. Időjárás

Két keréken az időjárás is dolgozhat ellened. Mind a napsugarak, mind a szél, mind az eső közvetlen kapcsolatba kerülnek Veled és mind azon dolgoznak, hogy megnehezítsék a közlekedésedet.

7. Szennyeződések az úton

Az egy nyomsávon haladó járművek számára az úton előforduló szennyeződések, úthibák jóval nagyobb veszélyt jelentenek, hiszen kibillenthetik vezetőjüket az egyensúlyából. Az úthibák súlyos balesetet okozhatnak, a vizes faleveleken, útra szóródott törmelékeken pedig elcsúszhatsz. Számos esetben az útra kifolyt ásványolaj termékek hatalmas problémát okozhatnak. Persze ezek egy autós számára is nehezítik a jármű úttesten tartását, de két keréken még a jármű egyensúlyban tartására is figyelni kell, ami sokszor már nem kivitelezhető.

Fontos szem előtt tartani azt is, hogy milyen útburkolaton haladsz. Más a beton, más az aszfalt és a más a földút tapadási tényezője, nem is beszélve a murvás és a porózus utakról.

Célszerű mindent megtenni, amit lehet a biztonságos és balesetmentes közlekedés eléréséért. Bármennyire vagány dolog motorozni, elsősorban saját és a többi közlekedő biztonságáért vagy felelős, amikor járművel közlekedsz. Vezess körültekintően, mindenkit hazavárnak!