banner03 v4mod

Blog

Időmenedzsment - Időbeli korlátozások a jogsi megszerzéséhez

Nagyon sokan kérdeztétek tőlünk az elmúlt időszakban, hogy mennyi idő alatt kell teljesíteni a vizsgákat, léteznek-e időbeli korlátozások. úgy döntöttünk, hogy írunk erről egy rövid összefoglalót, hogy átlátható legyen.

Összeszedtük a hatályos jogszabályok szerinti érvényességeket, hogy pontosan tervezni tudjátok, mire mennyi időtök van, ha valami probléma adódna a jogosítvány megszerzésének menete közben.

jogszabályi időkorlátok

Beiratkozás

Ha beiratkoztál a KRESZ tanfolyamra, akkor a tanfolyam megkezdésétől számított 9 hónapon belül elméleti vizsgára kell menned. A tanfolyam megkezdésétől számított 12 hónapon belül pedig sikeres elméleti vizsgát kell tenned.

Amennyiben ezekből az időintervallumokból kicsúszol, sajnos újra kell kezdened a teljes tanfolyamot, így újra kell fizetned a tanfolyam díját is.

Megjegyzés: Fontold meg, hogy az egyes kategóriákhoz tartozó életkori feltételek alapján mikor kezded a tanfolyamot. Tanfolyami képzés esetén a megszerezni kívánt vezetői engedély feltételéül jogszabályban előírt életkornál legfeljebb 6 hónappal lehetsz fiatalabb, amikor elkezded a tanfolyamot, és legfeljebb 3 hónappal lehetsz fiatalabb, amikor az első elméleti vizsgára bocsátható leszel (természetesen az egyéb tanfolyami kötelezettségek teljesítése mellett).

A sikeres közlekedési alapismeretek vizsga 2 évig érvényes!

Amennyiben a megadott 2 éven belül a kategóriához (vagy kombinált kategóriához) tartozó összes vizsgát mégsem teljesíted, sajnos az elejéről kell kezdeni mindent. Minden addigi vizsgád érvényét veszíti. Újra kell kezdeni a tanfolyamot is, így újra be kell fizetni minden díjat is.

Amennyiben a megelőző 2 éven belül, azonos kategóriában 5 sikertelen gépjármű vezetési gyakorlati, azaz forgalmi vizsgád lenne, rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálatra köteleznek. Ennek a vizsgálatnak külön eljárási díja van. A gépjármű-vezetési gyakorlatból ötödik sikertelen vizsgát követő vizsga letételéhez szükséges a rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálaton elért „járművezetésre pszichológiailag alkalmas” minősítés. Ezen minősítés megszerzése után azonban már nem kötelezhetnek újabb rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálatra.

Megjegyzés: Tanfolyami képzés esetén a megszerezni kívánt vezetői engedély feltételéül jogszabályban előírt életkort be kell tölteni, hogy forgalmi vizsgára bocsátható legyél. Több kiskategóriás képzés esetében a forgalmi vizsgára bocsátás feltétele a sikeres járműkezelési vizsga. Egyes nagykategóriás képzések esetében a forgalmi vizsgára bocsátás feltétele az összes elméleti tárgy sikeres vizsgája, a biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés tantárgy sikeres vizsgája valamint a rutin vizsga sikeres teljesítése.

Bejegyzésünkben a maximális időkihasználással foglalkoztunk. A fent leírtak az előírások adta szélsőséges eseteket mutatják be, az esetek többségére a néhány hónap alatt megszerzett jogosítvány jellemző. Ha gépjármű-vezető képzésre jelentkezel, mindig tájékozódj minden lehetőségről az általad választott kategóriával kapcsolatban, tantárgyak, tandíjak, vizsgadíjak, tekintetében is.
Ne feledd, hogy gépjárművezető engedélyed kiadásának feltétele a sikeres közúti elsősegélynyújtás vizsga is. Sok autósiskola biztosítja tanfolyami keretei között ennek elvégzésének lehetőségét.