banner03 v4mod

Blog

Hitelező tanuló, vagy korrekt autósiskola?

Te szeretsz olyan szolgáltatásért fizetni, amit még nem kaptál meg? Mi sem! Válaszd a kedvező részletfizetést, válaszd a korrekt autósiskolát!

Sok autósiskolánál rendszer, hogy a tanulóval előre befizettetik a teljes gyakorlati képzés díját. Az alábbi bejegyzésünkben körüljárjuk, hogy miért nem túl korrekt lépés ezt tenni. Miért kellene ahhoz kötni a tanulót, hogy csak abban az esetben kezdheti el a tanulmányokat, ha egy összegben rendelkezésére áll a teljes képzési költség? Mindenki pénzből él, és a jogosítvány megszerzése nem olcsó!

Másrészről az autósiskola gazdálkodása is téves képet mutat, ha előre beszedi azokat az összegeket, amiért szolgáltatást még nem teljesített. Ebben az esetben ugyanis valótlanul áll rendelkezésére az az összeg, ami még nem is az övé, s csak ki tudja mikor, akár hónapokkal később teljesíti a megfelelő szolgáltatást.

kedvező részletfizetés

Előre kérj információt az autósiskolától!

Amikor autósiskolát választasz, mindenről tájékozódj a képzés elején! Az egyik legfontosabb a fizetési határidők, ütemtervek előre láthatósága. Ha nem tájékozódsz időben, kellemetlen meglepetés érhet. Ha egy kecsegtető elméleti díj felkelti az érdeklődésedet, azzal még semmi probléma nincsen! De legyél résen, járj utána, hogy hogyan is alakulnak a további költségek. Sajnos előfordulhat, hogy az elméleti képzés sikeres teljesítése után, készen a gyakorlati képzés megkezdésére, szembesülsz azzal, hogy az autósiskola egy összegben szeretné Tőled látni a gyakorlati képzés alapóráinak összegét.
Ez az az összeg, amit valóban mindenképpen be kell majd fizetned, de nem mindegy, hogy mikor, milyen ütemezéssel.

Fizess azért a szolgáltatásért, amit teljesítenek!

Valószínűleg Te, aki a jogsidat szeretnéd megszerezni, nem azért jelentkezel egy képzésre, hogy Te lehess a hitelező magánszemély az autósiskolának (ráadásul kamatmentesen J). Ezt a szituációt senki nem választja, egyszerűen szembesülsz vele, ha ott találod magad a gyakorlati óráid megkezdése előtt és egy összegben elkérik Tőled a teljes gyakorlati képzés alapóráira vonatkozó díjat.
Még a képzés megkezdése előtt, már az autósiskola választásnál legyél körültekintő a lehetőségeiddel kapcsolatban! A korrekt autósiskoláknál létezik részletfizetési lehetőség! Azok az iskolák, akik fenntartási költségeiket nem előre beszedett díjakból akarják finanszírozni, biztosítják számodra azt, hogy teljesített szolgáltatásonként fizess. A gyakorlati óráidat az oktatóddal együtt, közösen ütemezitek. Így betervezheted a vezetési óráidat arra az időpontra, amikor rendelkezésedre áll az az összeg, ami fedezheti az aktuálisan levezetett gyakorlati képzési óradíjakat.
Az előre befizetett képzési díj nem garantálja, hogy adott rövid időn belül tényleg sor kerülhet a vezetési gyakorlatokra, sokszor nagyon hosszú a várakozási idő, ami elteli a befizetés és a szolgáltatás teljesítése között. Ha van lehetőséged részletekben fizetni, akkor nem kell heteket, rosszabb esetben hónapokat várnod arra, hogy a már befizetett összegért szolgáltatást is kapjál. Egyszerűen azt a gyakorlati órát fizeted ki, amit aktuálisan levezettél. Legyen lehetőséged a levezetett óráiddal arányosan fizetni. Azt azért tartsd szem előtt, hogy mennyi idő áll maximálisan rendelkezésedre a képzés ideje alatt. Erről korábbi cikkükben olvashatsz.

Saját magadat se hajszold tartozásba!

A korrekt autósiskolánknál, ahol nem az előre beszedett összegekre van szükség az iskola fenntartásához, esetenként előfordulhat olyan is, hogy több órára haladékot kaphatsz. Azonban azt mindig tartsd szem előtt, hogy Neked is sokkal könnyebb apránként fizetned, mintha tetemes tartozást halmaznál fel.

Egy gazdaságilag megalapozott, korrekt működésű autósiskola nem fogja elkérni a teljes összeget a tanfolyam elején. Ha a gazdálkodásához elegendő összeggel rendelkezik, akkor nincs szüksége mielőbb beszedni a még nem teljesített szolgáltatások összegét, vagyis nincs szüksége a tanuló általi hitelezésre likviditásának fenntartásához. Az pedig, ha előre be kell fizetni a teljes alapórás gyakorlati tandíjat, ebben az aspektusban elgondolkodtató.
Természetesen arról is győződj meg, hogy ha pótóra vásárlásra kerül a sor, az ugyanazon az áron legyen elérhető, mint az alapóra. Mindkét esetben ugyanolyan szolgáltatásról van szó, miért kerülne más összegbe?